Saturday, March 29, 2008

ၾကက္ဥတစ္လံုးရဲ ့အသံုး၀င္ပံုမ်ား

ကြ်န္မတို ့ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ စားေလ့ရွိတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ၾကက္ဥ ဆိုတာ အခြံအေရာင္က ညိဳ၀ါ၀ါနဲ ့၊ ျပဳတ္စားစား ေၾကာ္စားစား စားလို ့ရ၊ အျပင္က အကာက အျဖဴေရာင္၊ အတြင္းက အႏွစ္ အ၀ါေရာင္နဲ ့ ခ်စ္စရာ အလံုးအခဲေလးေတြလို ့ လူတိုင္းက သိၾကမွာပါေနာ္…။ သူ ့ကို စားရင္ အားရွိတယ္၊ အဟာရျဖစ္တယ္လို ့လဲ အၾကမ္းဖ်ဥ္းေတာ့ သိၾကမွာပါ။ အခု ေနာက္ပိုင္း က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ အသိပညာေတြ တိုးတက္လာတဲ့ေခတ္မွာေတာ့ သူ ့ကိုစားရင္ အဆီတက္တယ္၊ ကိုလက္စထေရာ တက္တယ္ လို ့အမ်ားက သိလာၾကတဲ့ အခါ သူ ့ကိုေရွာင္သူေရွာင္ ရွားသူရွား၊ စားတဲ့အခါမွာလဲ အျဖဴေရာင္ အကာကိုသာစားၿပီး အႏွစ္ကို ဖယ္သူဖယ္နဲ ့ စိမ္းစိမ္းကားကား ခြဲခြဲျခားျခား ျပဳမူလာတတ္ၾကတာကိုလဲ ေတြ ့ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဘယ္လိုဘဲျဖစ္ျဖစ္ ၾကက္ဥ ဆိုတဲ့အရာကို မၾကိဳက္လို ့မစားရင္သာရွိရမယ္၊ ၾကက္ဥကို မစားဖူးပါဘူး ဆိုတဲ့သူေတာ့ မရွိသေလာက္ပဲ ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္္။

သက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ၾကက္ဥဟင္းနဲ ့ ထမင္းစားျဖစ္တဲ့ တစ္ညေနမွာ (အလုပ္မရွိ အလုပ္ရွာၿပီး...) ၾကက္ဥတစ္လံုး ရဲ ့အသံုး၀င္္မႈ အေၾကာင္းကို (ၾကီးၾကီး က်ယ္က်ယ္ နဲ ့ေနာ္...) စဥ္းစားၾကည့္ရင္း လူေတြဟာ သူ ့ကို နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ နဲ ့အသံုးခ်ၾက၊ စားပံုစားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳး နဲ ့ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ တတ္ၾကတာကို ေတြးမိသြားရာကေန ဒီပိုစ့္ေလးကို ေရးျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ကို ခ်က္ပံုခ်က္နည္း၊ စားပံု စားနည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကို ကြ်န္မ လက္လွမ္းမွီသေလာက္၊ သိသေလာက္ စဥ္းစားၿပီး ေရးထားပါတယ္။ အခုေရးထားတဲ့ နည္းေတြထဲမွာ မပါတဲ့ အျခားေသာ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း အသစ္ အသစ္ မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ျဖည့္စြက္ေပးပါေနာ္။


ၾကက္ဥကို ဟင္းလ်ာတစ္ခု အေနနဲ ့စားတတ္ၾကပံုေတြကေတာ့…

၁။ အလြယ္ဆံုးအေနနဲ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္.. ေလးစိတ္ စိတ္ၿပီး ဆီေလးဆမ္း၊ ထမင္းပူပူေလးနဲ ့စား…။

သူ နဲ ့လိုက္ဖက္တာကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္တို ့ပါ။
(ငယ္ငယ္က မႏၱေလးကို မီးရထားနဲ ့ခရီးသြားရင္ လမ္းမွာစားဖို ့ေမေမ ခ်က္ယူလာေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းေတြထဲက တစ္မ်ိဳးပါ။ ေျခာက္ေျခာက္ေသြ ့ေသြ ့နဲ ့ သယ္ရယူရ လြယ္ကူၿပီး ထမင္းလဲၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ခုအျဖစ္ ခဏခဏ အမွတ္ရေနပါတယ္။)

၂။ ေနာက္အလြယ္ဆံုး တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥကို အလံုးလိုက္ မက်က္တက်က္ေၾကာ္… ဒါလဲ ထမင္းျဖဴ ပူပူေလးနဲ ့စား.. ေကာင္းတာဘဲ။ လြယ္ကူၿပီး အခ်ိန္ကုန္သက္သာ အဟာရျဖစ္တဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳး ဆိုရင္လဲ မမွားပါ။ (ခ်ဥ္ေပါင္နဲ ့မွ်စ္ေၾကာ္ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလးနဲ ့ဆို စားလို ့ ေကာင္းမွေကာင္း။)

၃။ ေနာက္တစ္ခါ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္း၊၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တို ့နဲ ့သုတ္စားတာပါ။ ပဲၾကာဆံျပဳတ္ေလး နဲ ့ အာလူးျပဳတ္ေလး ပါးပါးလွီးထည့္ႏိုင္ရင္ ပိုေတာင္ေကာင္းေသး။ စိတ္ရွည္ေသာ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ေပါ့…။
(သက္ေ၀နဲ ့ေတာ့ လားလားမွ မဆိုင္ေပါင္...)။

၄။ ၾကက္သြန္နီေလးကို ပါးပါးလွီး ဆားနဲနဲ နဲ ့နယ္ၿပီးေဆး၊ ၾကက္ဥကို အဲဒီ ၾကက္သြန္နီနဲ ့ေရာေခါက္ၿပီးေၾကာ္…။ စိတ္ရွည္ရင္ အဲဒီထဲကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို ့ ၀က္အူေခ်ာင္းတို ့ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာေၾကာ္ရင္လဲ ရေသးတယ္ေလ…။
(အိမ္မွာ ဟင္းမရွိတဲ့ေန ့တို ့၊ ဟင္းက်န္တာ နဲေနတဲ့ ေန ့မ်ိဳးေတြမွာ အၾကံအဖန္ ထုႏိုင္တဲ့ နည္းေကာင္းတစ္ခုပါ။)

၅။ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ျငဳတ္သီး ၾကက္သြန္ေထာင္း ဆီသပ္ၿပီး ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ထည့္၊ ၿပီးေတာ့ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ထည့္၊ အေပါ့ အငန္ျမည္း ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီးထည့္၊ မဆလာေလး အုပ္လိုက္ရင္ ၾကက္ဥခ်ဥ္ေရဟင္း ရေရာေပါ့၊ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္ထည့္မယ့္အစား ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ခ်ဥ္ဟင္းအရည္ထဲကို ၾကက္ဥအစိမ္းလိုက္ ေဖါက္ထည့္ ၿပီးေတာ့လဲ ခ်က္တတ္ၾကတာေတြ ့ဖူးပါတယ္။ လြယ္လဲလြယ္ကူ၊ အခ်ိန္ကုန္ သက္သာ၊ အျမင္လဲ တစ္မ်ိဳးဆန္း၊ စားလို ့လဲေကာင္းပါတယ္။
(ေမေမကေတာ့ တစ္ခါတစ္ရံဆို အဲဒီထဲကို ရံုးပတီသီးႏုႏုေလးေတြ လက္တစ္ဆစ္ေလာက္စီ ပိုင္းၿပီးထည့္တတ္ပါတယ္။)

၆။ ဒီတစ္ခါက်ေတာ့ အေပၚကလိုဘဲ ၾကက္ဥကိုျပဳတ္၊ ၾကက္သြန္နီေတြ ပါးပါးလွီး ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ ျငဳတ္သီး အၾကမ္းမႈန္ ့ နဲ ့ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္ ့ပါထည့္ၿပီး ဆီသပ္၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလးစိတ္စိတ္ထည့္၊ ငန္ျပာရည္ အခ်ိဳမႈန္ ့ေလး အေနေတာ္ေအာင္ထည့္… ဒါကိုေတာ့ ၾကက္ဥဆီျပန္ လို ့ေခၚၾကတယ္ေလ။
(မွတ္မွတ္ရရ ေျပာရရင္ သူနဲ ့ခ်စ္သူေတြျဖစ္ခါစ ေက်ာင္းက ေႏြးေအးမွာ ထမင္းတူတူစားရင္း သူ ့ထမင္းဘူးထဲမွာ ပါလာတဲ့ဟင္းပါ။)

ရ။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ဥျပန္ေၾကာ္ လို ့ေခၚၾကတယ္။ ၾကက္ဥကို နာနာေလးေခါက္၊ ဆား အခ်ိဳမႈန္ ့ သင့္ရံုထည့္၊ ၿပီးေတာ့ ဒယ္အိုးျပားျပားနဲ ့ေၾကာ္၊ က်က္ရင္ ေသးေသး ေသးေသးလွီးထား၊ အဲဒါကိုမွ ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား အေၾကတို ့၊ ေသးေသးတံုးထားတဲ့ ၾကက္သားတို ့၊ ပုဇြန္တို ့နဲ ့ျပန္ေၾကာ္စားတဲ့ နည္းပါ။ လုပ္ရတာ လက္၀င္ၿပီး အရသာအားျဖင့္ေတာ့ သိပ္ထူးထူးျခားျခားမရွိလွတဲ့ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါဘဲ။

၈။ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ဆိုတာၾကားဖူးၾကပါသလား…။
ၾကားဖူးတဲ့သူေတြက ၿငိမ္ၿငိမ္ေန… မၾကားဖူးတဲ့သူေတြက နားေထာင္ေနာ္…။
ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြကို ပါးပါးလွီး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီနဲနဲ နဲ ့ ဆီသပ္၊ ျပီးရင္ မွ်င္ငါးပိ နဲနဲပါေရာထည့္ၿပီး ခဏ ဆီသပ္၊ ၿပီးရင္ အဲဒီအထဲကို ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ျမန္ျမန္ေလးေမႊ။ ဒါဆိုရင္ ၾကက္ဥ ငါးပိခ်က္ ရေရာေပါ့။ မွ်င္ငါးပိရဲ ့အနံ ့ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသပ္ကထိန္း ၿပီး မွ်င္ငါးပိရဲ ့အငန္ ကိုေတာ့ ၾကက္ဥ ကထိန္း သြားပါတယ္။ သူ ့ကိုေတာ့ ေဆာင္းတြင္း နံနက္ေစာေစာ ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီး အခ်ိန္မ်ိဳးေတြမွာ ဆီထမင္းနဲ ့တြဲစားေလ့ရွိတယ္။ ထမင္းနဲ ့ေတာ့ တြဲမစားဖူးဘူး။

ဒါေတြကေတာ့ ၾကက္ဥကို တိုက္ရိုက္ အသံုးခ်ၿပီး ဟင္းအျဖစ္ခ်က္တဲ့နည္းေတြပါ။

က်န္တဲ့ အသံုးခ်နည္းေတြကေတာ့...
- ၾကက္ဥကို ႏြားႏို ့နဲ ့ေရာၿပီး ဆားေလး၊ သၾကားေလးထည့္၊ ေရဆူဆူထဲမွာ ေပါင္းလိုက္ရင္ ရတဲ့ ၾကက္ဥပူတင္း၊
- ၾကိတ္ထားတဲ့ ၀က္သား၊ ၾကက္သားေတြနဲ ့ေရာၿပီး ပူတင္းလုပ္သလိုဘဲ ေပါင္းလိုက္ရင္ ၀က္သားေပါင္း၊ ၾကက္သားေပါင္း၊
- ၾကက္ဥကို မက်က္တက်က္ေၾကာ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္လုပ္ၿပီး ေပါင္မုန္ ့နဲ ့ အတူတြဲၿပီး Breakfast မွာစားလို ့ရ၊
- ေပါင္မုန္ ့ကို ၾကက္ဥေခါက္ထားတဲ့ အထဲစိမ္ၿပီး ေၾကာ္လိုက္ရင္ ေပါင္မုန္ ့ၾကက္ဥေၾကာ္၊ သၾကားေလးျဖဴးစား၊
- ဆားေရနဲ ့သံုးပါတ္ေလာက္ စိမ္ထားၿပီး ရလာတဲ့ ၾကက္ဥဆားစိမ္၊
(အဲဒါကို ျပဳတ္လိုက္ၿပီးရင္ ဆီေလးဆမ္းၿပီး ထမင္းျဖဴေလး နဲ ့စားရင္စား၊ ၾကက္သြန္စိမ္း ပါးပါးလွီးၿပီးေတာ့ သုတ္စားရင္စား။)
- ထံုးေရၾကည္နဲ ့စိမ္ထားရင္ ရလာတဲ့ ၾကက္ဥကိုက်ေတာ့ Century Egg၊
(အဲဒါက်ေတာ့ ျပဳတ္စရာမလိုေတာ့၊ အခြံခြာ ပါးပါးလွီးၿပီး ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ ့ သုတ္စားေလ့ရွိၾကတယ္။
ျမန္မာလိုဆိုရင္ေတာ့ ေဆးဘဲဥ လို ့ေခၚၾကတာေပါ့၊ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာက်ေတာ့ ဘဲဥက ရွားၿပီး ေစ်းလဲၾကီးတဲ့အတြက္ ၾကက္ဥကိုဘဲ ထံုးေရနဲ ့စိမ္ၾကတယ္ လို ့သိရပါတယ္။)

ၾကက္ဥအေၾကာင္းသာေရးၿပီး အျပင္က အခြံအေရာင္သာ ကြာျခားၿပီး သူနဲ ့အစစ အရာရာ တူညီလွတဲ့ ကိုေရႊဘဲဥ ကိုက်ေတာ့ ဘာေၾကာင့္မ်ား စကားထဲထည့္ မေျပာတာလဲ လို ့ေမးစရာ အေၾကာင္းရွိပါတယ္။

ဟုတ္ပါတယ္။ ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ၾကက္ဥနဲ ့ဘဲဥက ေစ်းမကြာၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ဒီမွာေတာ့ ၾကက္ဥေစ်းနဲ ့ဘဲဥေစ်းက တစ္၀က္ေလာက္ (တစ္ခါတစ္ခါ တစ္၀က္ေတာင္ေက်ာ္ခ်င္ေသး…) ကြာပါတယ္။ ဘဲဥကေစ်းၾကီးတာပါ။ ဒီေတာ့လဲ ဘာမွထူးထူးျခားျခား အရသာ သိတ္မကြာလွတဲ့ အတူတူ ၾကက္ဥကိုဘဲ ၀ယ္စား ျဖစ္ေတာ့တာေပါ့။ (အမွန္ကေတာ့ ဘဲဥက အရသာပို ေလးေလးပင္ပင္ ရွိတယ္လို ့တစ္ခ်ိဳ ့ကေျပာၾကပါတယ္။ ထားလိုက္ပါေတာ့ေလ...)

ၾကံဳလို ့ေျပာျပရအံုးမယ္။
တစ္ခါကေတာ့ ဘဲဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို ဘဲဥနဲ ့သာ ခ်က္စားခ်င္စိတ္ေပၚလာလို ့ အခြံေရာင္ျဖဴျဖဴနဲ ့ အလံုးအခဲေလး ေတြကို ဒါဘဲဥဘဲ ဆိုၿပီး ဘူးေပၚက စာကို တစ္ခ်က္ကေလးမွ မဖတ္ၾကည့္ဘဲနဲ ့၀ယ္လိုက္မိပါတယ္။ (အမွန္ကေတာ့ ဘူးမွာ ကပ္ထားတဲ့ ေစ်းႏႈန္းကို မျမင္ခ်င္ေယာင္ ေဆာင္တာေလ…။) လား.. လား.. အိမ္ေရာက္ေတာ့ ျပဳတ္မလို ့ ၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ ဘူးေပၚမွာ White Chicken Egg လို ့ေရးထားတာ ေတြ ့ရတယ္။ ေဒၚသက္ေ၀ တစ္ေယာက္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ခံလိုက္ရတာေပါ့။ စာမဖတ္တတ္တဲ့ သူတစ္ေယာက္လို ၀ယ္လာမိတဲ့ ကိုယ့္ကိုကိုယ္လဲ ရယ္ခ်င္ပက္က်ိေပါ့။ အဲဒါနဲ ့တစ္ဆက္ထဲမွာဘဲ ေမာင္မင္းၾကီးသား ၾကက္မမ်ားကိုလဲ “ေအာ.. ေအာ... သင္းတို ့က အျဖဴေရာင္ အဆင္းရွိေသာ ၾကက္ဥ မ်ားကိုလဲ ဥတတ္ၾကေသးသကိုး လို ့အံ့ၾသရင္း”…။ (သူတို ့ေတြ Whitening Lotion ေတြမ်ား လိမ္းၾကသလားမသိ... ဟီဟိ။)

ကဲ… ၾကက္ဥအေၾကာင္းေတြ ေတြးမိေတြးရာ ေတြးရင္း ေရးမိေရးရာ ေရးလိုက္တာ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ရွည္လ်ားတဲ့ ပိုစ့္တစ္ခုျဖစ္သြားပါေရာလား။ သူငယ္ခ်င္းတို ့ေရ… ဒီပိုစ့္ေလးကို အပ်င္းေျပ ဖတ္စရာတစ္ခုအေနနဲ ့ ဖတ္ၾကပါ။ ေနာက္ထပ္ ၾကက္ဥခ်က္နည္း အသစ္မ်ားရွိေသးတယ္ ဆိုရင္လဲ ေ၀မွ်ၾကပါလို ့ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ ၾကက္ဥဟင္း ခ်က္စားရင္း ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။

(ၾကက္ဥ အလြန္ၾကိဳက္ေသာ ခ်စ္သူငယ္ခ်င္း ႏွစ္ေယာက္သို ့ အမွတ္တရ…)


15 comments:

  1. ၾကက္ဥကေတာ့ဗ်ာ..က်ေနာ္တုိ႔ ငတ္ျပတ္ေနတုန္းက အသက္ကယ္ဖူးပါရဲ႕

    ReplyDelete
  2. တေန႕တေန႕ဘာခ်က္ရမလဲ ဦးေနွာက္ေျခာက္ေနတာ။ သက္ေဝဆီက ၾကက္ဥငါးပိခ်က္နည္းေလးခိုးသြားၿပီ။ ေဝမၽွေပးတာေက်းဇူးပါသက္ေဝ။ ၾကက္ဥကို မုန္လာပြင့္နဲ႕ျဖစ္ျဖစ္၊ ဟင္းနုနြယ္နဲ႕ျဖစ္ျဖစ္၊ ဆူးပုတ္နဲ႕ျဖစ္ျဖစ္၊ ဗူး႐ြက္နဲ႕ျဖစ္ျဖစ္ေရာ ေၾကာ္လဲ စားလို႕ေကာင္းတယ္။ (သက္ေဝ ဒီမွာ ဘဲဥ႐ွာေတြ႕တယ္။ ဘယ္ကဝယ္လဲဟင္။ တို႕႐ွာမေတြ႕လို႕။)

    ReplyDelete
  3. အဟား.. သက္ေ၀ကေတာ့ ၾကက္ဥအေၾကာင္းေရးထားတာ တကယ္ကုိျပည့္စုံတာပဲ.. တခ်ိဳ႕နည္းေတြဆုိ သိဘူးရယ္.. အလြယ္နည္းေတြ မွတ္ထားရမယ္...

    က်မကေတာ့ ျပဳတ္ျပီး မသုတ္စားတတ္ဘူး။ ဗုိက္တအားဆာလာျပီဆုိရင္ ၾကက္ဥ ၂ လုံးေလာက္ျပဳတ္ျပီး ဆားနဲ႔ ဒီအတုိင္းစားလိုက္တာ.. တျခားနည္းေတာ့ မရွိေတာ့ပါဘူးသက္ေ၀ရာ.. နည္းလည္းေတာ္ေတာ္စုံေနပါျပီ။ ငပိခ်က္နည္းေလးေတာ့ မွတ္သြားတယ္။ ၾကံဳမွ ခ်က္စားၾကည့္ရမယ္.. :D

    ReplyDelete
  4. အမေရ.. ၾကက္ဥဟင္းခ်ိဳရိွေသးတယ္အမ..။
    တရုပ္ပံုစံ မဆလာထည့္ ေရွာက္ရြက္ထည့္ပီး ဟင္းခ်ိဳတခြက္ရေသးတယ္အမ။
    အမေျပာတဲ့နည္း တခ်ိဳ့က မသိဘူး။ ခ်က္စား၇မယ္။
    ဒီမွာ ဘဲဥမရဘူး။
    ေက်းဇူးပါပဲ။ မတန္ခူးေျပာသလို အမ ပန္းေကာ္ဖီေၾကာ္ရင္လဲ အေပၚက အုပ္လို့ရေသးတယ္။

    ျမတ္ႏိုးမွာလဲ ၾကက္ဥအရမ္းၾကိဳက္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းရိွတယ္။

    ReplyDelete
  5. ၾကက္ဥ ဘဲဥ သိပ္ၾကိဳက္
    အဲဒီထဲက ခ်က္နည္းနဲ႕ ဟင္းေတြ အကုန္ႀကိဳက္တယ္ ရွလြတ္..

    ReplyDelete
  6. ၾကက္ဥ ခ်က္နည္းေတြ မွတ္သြားတယ္..
    ေနာက္တစ္ခု ရွိေသးတယ္။ ကေလးခ်က္တဲ့ ၾကက္ဥဟင္း ေပါ့ မသက္ေ၀ =) . .
    ငရုတ္သီး ၾကက္သြန္နဲ႔ ဆီသတ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ စိပ္ထည့္ျပီး ငါးပိခ်က္လို လုပ္ (ငါးပိ၊ ငံျပာရည္၊ ပုစြန္ေျခာက္

    ၾကိဳက္တာထည့္)။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး က်က္ရင္ ၾကက္ဥ အစိမ္းေတြ ဒီအတိုင္း ေဖာက္ထည့္။ အႏွစ္လံုး ေလးေတြ

    ပံုမပ်က္ေအာင္ ထားျပီး အကာကို ခရမ္းခ်ဥ္ အႏွစ္နဲ႔ ေမႊ (ခ်က္ေနတုန္းေတာ့ ေတာ္ေတာ္ စိတ္ရွည္ရတယ္)။ တူနဲ႔ ေမႊတတ္ရင္ တူသံုးတာ ပိုေကာင္းတယ္။ ေယာက္က ၾကက္ဥႏွစ္ေလးေတြ ေပါက္မယ့္ အႏၱရာယ္ ရွိတယ္။ :) . . ျပီး

    အႏွစ္ ေပၚယံေတြ တင္းသြားရင္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ျဖစ္ျဖစ္၊ စပါးလင္ ႏုႏု ျဖစ္ျဖစ္၊ နံနံပင္ ျဖစ္ျဖစ္ အုပ္ျပီးခ်။
    ထမင္းနဲ႔ စားစား၊ ဟင္းခ်ည္းပဲ စားစား၊ စားလို႔ေကာင္းတယ္ . . . စားၾကည့္။
    ၾကံဳရင္လဲ ခ်က္ေကၽြးေပါ့ေနာ္ =)

    ReplyDelete
  7. လာသြားပါတယ္အစ္မသက္ေ၀ေရ...:)

    ReplyDelete
  8. Younggun - ဟုတ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥက ေတာ္ေတာ္ေလး အကူအညီရပါတယ္။

    တန္ခူးေရ... ၾကက္ဥခ်က္နည္း အသစ္ေလးတစ္ခု အတြက္ ေက်းဇူး။ ဘဲဥကို NTUC, Giant နဲ ့ Wet Market ေတြမွာ ၀ယ္လို ့ ရတတ္ပါတယ္။ NTUC နဲ ့ Giant မွာ အၿမဲ မရရင္ေတာင္ Wet Market မွာေတာ့ အၿမဲလိုလို ရတတ္ပါတယ္။

    ႏုစံ... ၾကက္ဥေတြ တစ္အားလဲ အမ်ားၾကီး မစားနဲ ့ေနာ္။ Weight ေတြ တက္လာလိမ့္မယ္။

    ့ျမတ္ႏိုး... ၾကက္ဥဟင္းခ်ိဳေတာ့ တစ္ခါမွ မခ်က္ဖူးပါ။ နည္းအသစ္ေလးတစ္ခု အတြက္ ေက်းဇူး။

    ပန္ဒိုရာ... ခ်က္ေကြ်းမယ္ေလ၊ ဘယ္ေတာ့လာစားမလဲ.. ေျပာ။

    ရႊန္းမီ... ဒီတပါတ္ ရံုးပိတ္ရက္က်ရင္ ညီမေျပာတဲ့ နည္းေလးအတိုင္း ခ်က္ၾကည့္ပါအံုးမယ္။ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူး...။

    ကိုမုတ္သုန္... မေတြ ့တာ အေတာ္ၾကာ..။ ဘယ္ေတြေပ်ာက္...။

    ReplyDelete
  9. ျကက္သြန္နီကို အတံုးေလးေတြ စိတ္ ဆီသပ္ အျကည္ေရာင္ေျပာင္းလို ့က်က္ရင္ ခနဆယ္ထား စိတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲ့ ခ်က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနစ္ျဖစ္ေအာင္ ေယာင္းမနဲ ့ဖိေပး။ အရည္လုိျဖစ္ျပီဆုိရင္ ျကက္သြန္နီ ျပန္ထဲ့ ၊ ဆား အခ်ိဳမႈန္ ့နဲ့ ငရုပ္ေကာင္းထဲ့ျပီး မြေအာင္ ေခါက္ထားတဲ့ ျကက္ဥရည္ထဲ့ ေယာင္းမနဲ ့အဆက္မျပတ္ေမႊ။ လံုး၀မက်က္ေစနဲ ့ အားလံုးပစ္ခဲခဲ ျဖစ္ရင္ ခ်။ ေပါင္မုန္ ့ထဲ ညွပ္စား (မေရားနီးလိုလုိ ဘာလိုလို) ျကက္ဥက်က္သြားရင္ စားမေကာင္းဘူး

    ReplyDelete
  10. Lovely Post.., I dont even have much ideas about how to use an egg b4.

    It's very useful indeed. Thanks a lot.

    SMNTL

    ReplyDelete
  11. အမ သက္ေ၀ေရ
    ဒီပို႔စ္ေလးေတာ႔ အျမဲသိမ္းထားမွပါပဲ။ ၾကက္ဥ ငပိခ်က္ တဲ႔။ အခုေတာင္ သြားရည္ယုိတယ္။
    ခ်ိဳသင္းလဲ ၾကက္ဥဆိုရင္ အကုန္ႀကိဳက္တာ အရုိးမပါ၊ အကုန္လုံး စားလို႔ရလို႔ ထင္ပါရဲ႔။
    ခုလို အမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားလို႔ရတယ္ဆိုေတာ႔ ၾကက္ဥေလးကို အမွတ္ေပးၿပီးရင္း ေပးေနရၿပီေပါ႔ေနာ္။

    ReplyDelete
  12. ႀကက္ဥေတာ႔ အလြန္ႀကိဳက္ပဲ။

    ReplyDelete
  13. ၾကက္ဥ ၾကိဳက္တယ္။ ေနာက္တခါခ်က္ျဖစ္ရင္ မခ်က္ဖူးေသးတဲ႕ နည္းနဲ႕ စမ္းခ်က္ၾကည္႕မယ္။

    ReplyDelete
  14. Forget about egg..plzz
    And stop supporting 2 eat egg..

    ReplyDelete
  15. အခုျမန္မာျပည္မွာ လည္း ၾကက္ဥနဲ႔ ဘဲဥ နဲနဲ ေစ်းကြာတယ္

    ဥကို သုေတသန လုပ္ရရင္ ကြာတယ္ဗ် ဘဲဥ အကာ က နဲနဲမာတယ္ ဟင္းခ်က္ရင္ ပိုေကာင္းတယ္ ၾကက္ဥ အကာက ေပ်ာ႔တယ္ က်ေနာ္ က မႀကိဳက္ဘူး

    ခင္မင္တဲ႕
    ေရႊစင္ဦး

    ReplyDelete

အမွတ္တရ ေရးခဲ့ပါ...