အခုတေလာ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြ ခ်ယ္ရီသီးေတြ ဝယ္စားရင္း ငယ္ငယ္က အိမ္မွာ ဝိုင္ေဖါက္ခဲ့ဖူးတာ သတိရသြားတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္တံုးက အင္တာနက္တို႔ ဘာတို႔လဲ မရွိေတာ့ မွီျငမ္း ကိုးကားစရာ Recipe ေတြ ဘာေတြနဲ႔ နည္းလမ္းတက်ေတာ့ ဘယ္ဟုတ္ပါ့မလဲ။ ဒီလိုပဲ စာေတြထဲ ဖတ္ဖူး ၾကားဖူးသလို လုပ္ၾကည့္တာပါပဲ။
ဝိုင္ကို စပ်စ္သီး အစိမ္းေရာင္နဲ႔ လုပ္ဖူးတယ္။ မရမ္းသီး အစိမ္းနဲ႔လဲ လုပ္ဖူးတယ္။ စပ်စ္သီး အစိမ္း၊ မရမ္းသီး အစိမ္းနဲ႔လုပ္ရင္ ဝိုင္ အျဖဴ ရတယ္။ မရမ္းသီးဝိုင္က ပိုၿပီး ျပင္းရွရွနဲ႔။ စေတာ္ဘယ္ရီကေတာ့ အသီးေတြ အမ်ားၾကီးဝယ္မွ အရည္ နည္းနည္းေလးပဲ ရလို႔ တခါပဲ လုပ္ဖူးပါတယ္။ မၾကာခဏ လုပ္ျဖစ္တဲ့ ကုန္ၾကမ္းကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူး နီနီေလးေတြပါ။ ေစ်းထဲက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ေရာင္းတဲ့ အေဒၚၾကီးဆီမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေတြ ၾကိဳမွာထားရတယ္။ ရလာၿပီဆို ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေတြကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး သၾကားနဲ႔ ေရာနယ္။ ၿပီးေတာ့ အဝက်ယ္က်ယ္ ေလလံုလံု ပုလင္းထဲ သိပ္ထည့္ၿပီး ေန႔ခင္းဖက္ ေနပူတဲ့ ေနရာမွာ ခ်၊ ပုလင္းလိုက္ ေနလွမ္းထားလိုက္တယ္။
ႏွစ္ရက္ သံုးရက္ေလာက္ၾကာရင္ ေနရဲ႕ အပူရွိန္ေၾကာင့္ေရာ၊ သၾကားေၾကာင့္ေရာ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေတြ ႏြမ္းၿပီး အရည္ေတြ စိမ့္ထြက္လာတာေပါ့။ အဲဒီ အရည္နီနီရဲရဲေလးေတြကို ရသေလာက္ စစ္ယူတယ္။ ၿပီးေတာ့ Yeast နည္းနည္းထည့္တယ္။ Yeast အမႈန္႔ဗူး ခပ္ေသးေသးေလး တစ္ဗူး ဝယ္ထားတာ မွတ္မိတယ္။ ၿပီးေတာ့ အဲဒီ အရည္ေတြကို ဝိုင္ပုလင္းလို ပုလင္းရွည္ရွည္ထဲ ထည့္၊ ေသေသခ်ာခ်ာ လံုေအာင္ပိတ္ၿပီး သံုးပတ္ေလာက္ ထားလိုက္တယ္။
တခါ တခါ Yeast မထည့္ခ်င္ရင္ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရစိမ္ၿပီး ခ်ဥ္သြားေအာင္ သံုးရက္ေလာက္ ထားၿပီး ရတဲ့ အရည္ကို Yeast အစား သံုးၾကည့္ဖူးတယ္။
ခုနက အရည္စစ္လိုက္ၿပီး က်န္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူး အဖတ္ေတြကို သၾကားထပ္ထည့္၊ မီးေအးေအးနဲ႔ ေမႊၿပီး ယိုထိုးလိုက္တယ္၊ တခ်က္ခုတ္ ႏွစ္ခ်က္ျပတ္… ေပါင္မုန္႔နဲ႔ စားလို႕ရတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးယိုေပါ့။
သံုးပတ္လဲ ျပည့္ေရာ အနံ႔ ေမႊးေမႊး စူးရွရွ ခ်ိဳျမျမ ဝိုင္အနီေတြ ရလာတယ္။ ဝိုင္ထည့္ေသာက္စရာ ဖန္ခြက္ လွလွေလး တစ္ခြက္လဲ ဝယ္ထားတယ္။ အဲဒီဝိုင္ကို သူ႔တစ္ေယာက္ထဲကလြဲၿပီး ဘယ္သူ႔ကိုမွ မတိုက္ဘူး။
ေမးလိုက္တိုင္း ေသာက္လို႔ ေကာင္းတယ္လို႔ အျမဲေျပာတယ္။ မူးသလား ေမးေတာ့ ရီေဝေဝေပါ့ တဲ့။ ဟိုသီခ်င္းထဲကလို ဘံုကမာၻ ခုႏွစ္ဆင့္ေတြ၊ ေရႊကိႏၵရီေတြ ဘာေတြ ျမင္ေယာင္ကုန္မွာစိုးလို႔ အခါခါ အထပ္ထပ္ေတာ့ မတိုက္မိပါဘူး။ တစ္ခါလာရင္ တစ္ခြက္ပဲ။ အဲ… တေန႔ တစ္ခါ လာေတာ့… တေန႔ တစ္ခြက္ေပါ့။
အခုေနာက္ပိုင္းမွာ သူငယ္ခ်င္းေတြ ဆံုလို႔ ဝိုင္ေသာက္ျဖစ္ၾကရင္ သူက ဝိုင္အနီမွာမွ နည္းနည္းခ်ိဳတဲ့ ဝိုင္ကို ေရြးတတ္တယ္။ ဝိုင္ေသာက္တိုင္းလဲ တျခားဟာေတြ ဘာမွ မေသာက္တတ္တဲ့ သူ… ငယ္ငယ္တံုးက ကိုယ့္ရဲ႕ လက္ခ်က္ေၾကာင့္ ဝိုင္ကို ေသာက္တတ္ၿပီး ၾကိဳက္သြားတာလို႔ ေျပာေသးတာ။
သူ ဝိုင္ေသာက္တိုင္း ကိုယ္လုပ္တဲ့ ဝိုင္နဲ႔ ဘယ္ဟာ ပိုေကာင္းလဲ လို႔ မေမ့မေလ်ာ့ ေမးရင္ သူက ခါးတာထက္ ခ်ိဳတာကို ပိုၾကိဳက္တာမို႔ ကိုယ့္ဝိုင္က ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ေျဖတာ။ ကိုယ္ေက်နပ္ေအာင္ ေပးတဲ့ အေျဖမွန္း သိသိၾကီးနဲ႔ အဲဒီအေျဖမွာ ကိုယ္ကလဲ အျမဲ ေက်နပ္ေနေသးတာ… း))
ဒီရက္ေတြမွာ အခ်ိန္ရရင္ ပစၥည္း ကရိယာ စံုစံုလင္လင္နဲ႔ နည္းမွန္ လမ္းမွန္နဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ခ်ယ္ရီေတြ ေရာၿပီး ဝိုင္အနီတစ္ပုလင္းေလာက္ မွတ္မွတ္ရရ ေဖါက္ၾကည့္ဖို႔ ေတြးေနမိပါတယ္။
တို႕ ၁ တြ..
ReplyDeleteခ်စ္စရာ ၾကည္ႏူးစရာ ၀ိုင္ဇာတ္လမ္းေလးပါ မမ
PMZ
ခ်စ္သူ စျဖစ္တဲ့ေန႕လား၊ မဂၤလာဦး ႏွစ္ပတ္လည္လား တစ္ခုခုေတာ့ တစ္ခုခုပဲေနာ္ ... :P
ReplyDelete၀ိုင္ခ်ိဳခ်ိဳဇာတ္လမ္းေလးကလည္းခ်ိဳခ်ိဳ....
ReplyDeleteဖတ္ျပီး ၾကည္ႏူးစြာ ျပံဳးသြားပါတယ္ တီ 60
ReplyDeleteသားသားေလးေရာ ေနေကာင္းပါရဲ႕လား
ဝိုင္နဲ႔စတဲ့ ဇတ္လမ္းေတြက ႏွစ္ခ်ိဳ႕ဝိုင္လိုပဲ ရီေဝသိမ့္မူး ၿပီး ႐ွိေနတတ္တယ္ဗ်...၊ း) ဝိုင္ကို တေန႔တခြက္ ေသာက္တာ က်န္းမာေရးနဲ႔ တကယ္ညီညြတ္ပါတယ္၊ ဝိုင္ခ်ိဳခ်ိဳ အိပ္မက္ေတြ ဆက္မက္ႏိုင္ပါေစ မသက္ေဝေရ..။ း)
ReplyDeleteWhen I was young, says teenage, me and my cousins made star fruit wine discreetly. Looking forward to taste the homemade red wine, Ma Ma Thet Wai!
ReplyDeleteMon Petit Avatar
ပို့စ္ေလးကိုက ဝိုင္ခ်ိဳခ်ိဳေလးတစ္ခြက္လို....။
ReplyDelete၀ိုင္တခြက္ရ႕ဲ အၿပံဳးမ်က္လံုးႏွစ္စံုကို ျမင္ေယာင္လိုက္ပါတယ္။
ReplyDeleteစပ်စ္အနီ၀ိုင္ေတာ့ လုပ္ဖူးတယ္၊
၀ိုင္အေၾကာင္းဖတ္ျပီး တံေတြးေတာင္ ျမိဳခ်လိုက္မိတယ္ း)
ReplyDeleteကၽြန္မက ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး၀ိုင္နဲ႔ နာနတ္သီးဝိုင္ ေဖာက္ဖူးတယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္မွာေတာ႔ အဲဒီအသီးေတြက ေပါတာကိုး။
ဘာဘဲျဖစ္ျဖစ္ ကိုယ္တိုင္လုပ္ရတာ ေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းတယ္ေနာ္
ခုရက္ပိုင္း ၀ိုင္ေသာက္ခ်င္သလိုလို ဘာလိုလိုျဖစ္ေနတယ္။ သိလား။
ReplyDeleteမိုက္တယ္ကြာ၊တစည္ေလာက္ေဖာက္ျပီး
ReplyDeleteသိမ္းထားေပးစမ္းပါ၊ဟဲဟဲ
ဝုိင္ေဖာက္တဲ့အေၾကာင္းေလးဖတ္ရင္း တံေတြးေတြမ်ိဳခ်မိတာအႀကိမ္ႀကိမ္...
ReplyDelete"သူ႔တေယာက္ထဲကလြဲၿပီး ဘယ္သူ႔ကိုမွ မတိုက္ဘူး။"ဆိုတဲ့ေနရာေရာက္ေတာ့ နည္းနည္းရွက္သလိုလိုျဖစ္သြားတယ္... းP
"ဒီရက္ေတြမွာ အခ်ိန္ရရင္ ... ဝိုင္အနီတပုလင္းေလာက္ မွတ္မွတ္ရရ ေဖါက္ၾကည့္ဖို႔ ေတြးေနမိတယ္...။" ဒီတစ္ခါေတာ့ တံေတြးမ်ိဳမခ်မိေတာ့ဘူး...မွတ္သြားပီေလ...ေျပာထားတာပဲ သူ႔တေယာက္ကလဲြၿပီးလို႔....
♫..မင္းကလြဲၿပီး ကိုယ္မတိုက္ဘူး၊ ဘယ္ေတာ့မွ တျခားသူ မတိုက္ေတာ့ဘူး၊ ကိုယ့္ဝိုင္ဟာ မင္းတေယာက္တည္းအတြက္ အို အရွင္းဆုံးပဲ၊ မင္းကလြဲရင္ ကိုယ္မတိုက္ဘူး...♫
ခ်ိဳသင္းလဲ ၀ိုင္အနီ ၾကိဳက္တယ္ မမေရ..
ReplyDeleteခ်ိဳရင္ အကုန္ၾကိဳက္ပဲ။
၀ိုင္ေတာင္ ေဖာက္တတ္တယ္ဆိုေတာ႔ ဆရာၾကီးပဲ၊ အေလးျပဳပါတယ္။
မရမ္း၀ုိင္ ဆုိတာ မေသာက္ဖူးဘူး မသက္ေ၀ ေရ။ ေဖာက္မယ္ဆုိ လက္တုိ႔ လုိက္ေနာ္။
ReplyDeleteဒီကေစာင့္ျပီးဖတ္တာေတာင္ အိပ္ေပ်ာ္သြားလုိ႔ ခုမွဖတ္ရတယ္ မမသက္ေဝ း)
ReplyDeleteကုိယ္တုိင္ေဖာက္ဝုိင္ကုိ ဘယ္သူမွမတုိက္ေပမယ့္ ေျခဖြနင္းျပီး လာခုိးေသာက္မိလုိ႔ မူးျပီးျပန္သြားဘီ.. း)))))
လက္တည့္စမ္းႀကည့္ဦးမွပါေလ းD..ေက်းဇူးပါမေရ..
မၾကီးသက္ေဝက အရမ္းေတာ္တာပဲ..
ReplyDeleteညီမဆို ဝိုင္ပုလင္းေတာင္ မေဖာက္တတ္ဘူး..
အေအးပုလင္းကအစ အဖံုးဖြင့္တိုင္း သတိထားရတယ္။ =)
What a pleasant post just like a beautiful poem... And I love red wine too...
ReplyDelete၀ိုင္ေဖါက္ျဖစ္ရင္ လုပ္နည္းေလးတင္ပါအံုး မသက္ေ၀ေရ
ReplyDeleteေအာ္ ဒါ့ေၾကာင္ အဲလို သီခ်င္းရွိတာကိုး။ ဒီလိုအဖစ္မိုးေတြ ရွိလို့ ကိုး။ ခုမွ အဲသီခ်င္းကို ေသခ်ာ နားလည္သြားေတာ့တယ္။ အဟုတ္။
ReplyDeleteကိုယ္တိုင္ေဖာက္တဲ့ဝိုင္က ေသာက္ရင္ ခံစားခ်က္ပိုမယ္ထင္တယ္။ ေလ့လာၿပီး ေဖာက္ၾကည့္အံုးမယ္။
ReplyDeleteThis is very nice informational blog..very helpful. Don't forget to visit my blog too digitalcamerasreviewz Thank you :)
ReplyDeleteဝိုင္...ေဖာက္တတ္တယ္ေပါ့၊ ငါ့အတြက္ တပုလင္း ပိုေဖာက္ေပး.....။ ေအာ္ဒါမွာခဲ့ၿပီေနာ္...ဟိဟိ...:)
ReplyDeleteေပ်ာ္စရာႀကီး..
ReplyDeleteအားက်သြားပါတယ္
ေမ
ဒီေနရာမွာ အစ္မနဲ႔ ဇြန္က ေျပာင္းျပန္ျဖစ္သြားၿပီ။
ReplyDeleteဇြန္႔အတြက္ သူလုပ္ေပးတဲ့ ၀ုိင္ခ်ိဳကို ဂုဏ္ယူစြာနဲ႔ ေသာက္ခဲ့ဖူးတယ္။
ခ်စ္သူ႔၀ုိင္ဆုိၿပီး အမွတ္တရ ဒီလင့္ခ္ http://zunmoesett.blogspot.com/2010/02/blog-post_28.html မွာ ေရးထားခဲ့ဖူးတယ္။ အစ္မ မဖတ္ရေသးရင္ ဖတ္ၾကည့္ဖုိ႔။ း)
မေလး ခုမွ ဒီပိုစ္ေလး လာဖတ္မိျခင္းပါ။
ReplyDeleteဘံုကမာၻ ခုႏွစ္ဆင့္အျမင့္ အဲ႔သီခ်င္းကိုေတာ႔ မေလး သိပ္ၾကိဳက္တယ္။
ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္...
မေလး
စေတာ္ဘယ္ရီရယ္...ခ်ယ္ရီရယ္...ျပီးေတာ့အခ်စ္ေတြေရာထားတဲ့ ၀ုိင္တခြက္ ျမင္ၾကည့္လိုက္တာနဲ ့ရီေ၀ေ၀...
ReplyDeleteအမသက္ေ၀ေရးတာဖတ္ျပီး ၀ိုင္ေသာက္ခ်င္လိုက္တာ ရွလြတ္ :)
ReplyDeleteအဖြားရွိတုန္းက ေမျမိဳ႕မွာ မက္မန္း၀ိုင္ စပ်စ္၀ိုင္ေတြစိမ္ၿပီး ရန္ကုန္လာရင္ ေျမးေတြအတြက္ ယူယူလာတယ္။ အရမ္းႀကိဳက္တာပဲ။ တခါမွေတာ့ စမ္းမစိမ္ၾကည့္ဖူးဘူး။ အမသက္ေ၀ စိမ္ျဖစ္လို႔ ျဖစ္ရင္ လက္တို႔လုိက္ပါအံုး။ စမ္းလုပ္ၾကည့္ခ်င္လို႔။ ဒါမ်ဳိးဆို ၀ါသနာ ဟီးး
ေနာက္တေခါက္ျပန္လာဖတ္သြားပါတယ္။
ReplyDelete၀ိုုင္ကိုုၾကိဳက္ေပမဲ့ ေခါင္းကုုိက္တတ္လိုု ့ေနာက္ေန ့ဘာမွမလုုပ္ရမွ ပုုိေသာက္ျဖစ္ပါတယ္။
အခ်စ္၀ုုိင္ေလးတခြက္ေလာက္..း)